pátek 17. září 2010

Jailbreak - Co? Jak? Proč?

Co je Jailbreak?
V překladu je to útěk z vězení a svým způsobem je to pravda. Vězením je tu myšlen iOS, který je díky iTunes a Appstore zcela pod kontrolou Applu a co nechce, to do telefonu nepustí. Jailbreak prolomí ochranu operačního systému a nainstaluje aplikaci Cydia - spásu pro spoustu iPhonistů. Cydia je obdoba Appstore, ale aplikace které nabízí byste na Appstore hledali marně. Drtivá většina jich totiž umožňuje více či méně zasahovat do telefonu a dělat si s ním vesměs to,co my uživatelé chceme. Nahrávat grafická témata,přidat si mnoha uživatelům chybějící obrazovku Today známou z jiných chytrých teleonů, naučit iPhone multitasking,
měnit si fonty, barvy popup okének atd atd atd. Díky iBlueNova můžeme posílat data přes Bluetooth, díky iFile se mohou ti zkušenější vrtat i v systémových informacích..... Možností je spousta. Zlý jazykové tvrdí že Jailbreak vznikl hlavně proto by šly do iPhonu nahrát vycrackované hry a aplikace. Ano, i to je jedna z věcí co Jailbreak umožňuje, nicméně je potřeba Cydii ještě malinko poupravit a jak, to se odemě nedozvíte. Zaprvé nehodlám nikoho navádět k nelegálním činnostem ( už jenom proto že nechci, aby mě zavřeli :-), zadruhé je spousta jiných webů, kde se to dočtete.

Jak udělat Jailbreak?
Donedávna to byla operace na cca 10 minut, ale někdy v polovině srpna prolétla internetem zpráva, že Jailbreak jde udělat úplně jednoduše, jen za pomoci iPhonu a mobilního Safari.
Stačilo v prohlížeči zabrowsit na stránku www.jailbreakme.com, kde se objevil obyčejný slider jako při odemykání, akorát s nápisem slide to jailbreak. Stačilo ,,slidnout" a vše bylo hotovo.



Názorný návod též na tomto videu.
Pochopitelně to chce rychlý internet (takže 3G nebo Wi-Fi) - to říkám jen tak pro pořádek, kdyby to chtěl třeba zkoušet někdo ze zákazníků Vodafonu :-D Nový způsobJailbreaku nadchl i šokoval. Nadchl a potěšil, protože jednodušší už to opravdu být nemůže. A šokoval proto, že se ukázala strašlivá bezpečnostní díra v iOS, když bylo možné operaci jko narušení systému udělat pouze přes internetový prohlížeč. Apple samozřejmě zareagoval a do tydne vydal novou verzi iOS, takže tento Jailbreak je možný pouze do verze 4.0.1

Jsou rizika?
No..... samozřejmě jsou, pořád se jedná o zásah do operačního systému. Na druhou stranu, já osobně dělal Jailbreak už asi třikrát a ani jednou se mému iPhonu nic nestalo.
Setkáte se i snázory, že iPhone s Jailbreakem je pomalý a má větší spotřebu energie a bla bla bla. Nevěřte tom, jsou to kecy.
Záleží na uživateli, jestli se svým jabkofounem spokojen či nikoli. Já Jailbreak zkusil jen tak ze zvědavosti, co to jako vůbec je a umí a našel jsem v něm velke zalíbení.

2 komentáře:

  1. parada.slape mi to:)

    OdpovědětVymazat
  2. O Jailbreak jsem se pokoušel kdysi u mého iPhone 7. Bohužel se mi to ale nějak nepovedlo, tak jsem se na to pak vykašlal. Teď mám novější iPhone 11 Pro Max a vlastně si ani nejsem jistý, jestli u toho Jailbreak stále jde. Jde to i u takto nových telefonů nebo už je toto u nich nějak zablokované?

    OdpovědětVymazat